15 juni 2022
De mensen voor wie jij zorgt hebben allemaal een persoonlijkheid en een eigen geschiedenis. Door de dementie is het verleden soms belangrijker dan het heden. Daarom hebben we het Levensboek ontwikkeld. Zo werkt het.
1. Klik op ‘Levensboek’
Als je op de pagina van (bijvoorbeeld) Hendrik bent, kun je met één klik zijn Levensboek openen.
Info: Familie en vrienden van Hendrik kunnen zijn Levensboek vullen met foto’s en feiten, voorzien van datum of jaartal. Hun bijdragen worden automatisch op de tijdlijn van het Levensboek gezet.
2.Categorieën
Het Levensboek van Hendrik heeft categorieën, zoals Werk, Hobby, Muziek. Speciale aandacht vragen we voor ‘Belangrijke Personen’.
Info: De categorie Belangrijke Personen is de plek waar foto’s en informatie worden geplaatst van mensen die belangrijk zijn voor Hendrik. Deze categorie wordt zeer veel gebruikt.
3.Wat hebben medewerkers aan het Levensboek?
Het is prettig als je iets weet over het verleden van de mensen voor wie je zorgt, toch? Je kunt dan tijdens de zorg veel gemakkelijker een leuk gesprekje met hen aanknopen en zult hun gedrag beter begrijpen.
Info: Laat nieuwe medewerkers het Levensboek zien, zodat zij de bewoners snel leren kennen.
4.Hoe doe je Hendrik en zijn familie een plezier?
Iedereen vindt het leuk om te bladeren in een fotoalbum. Voor Hendrik is het plezier waarschijnlijk nog groter. Het feest der herkenning is juist voor mensen met dementie van waarde.
Info: Medewerkers en familie kunnen het Levensboek gebruiken om het gesprek met Hendrik op gang te brengen. De foto’s helpen hem gegarandeerd op weg in zijn herinneringen. Wedden dat er tijdens de koffie leuke gesprekken ontstaan met andere bewoners?
Extra tip: Vraag familie nadrukkelijk om het Levensboek te vullen. Dat hoeft heus niet in één keer, maar kan men in stukjes doen. Het werkt erg gemakkelijk, het wijst zich vanzelf. Het Levensboek is een bron van plezier voor Hendrik, de familie en voor jullie als medewerkers.