10 november 2022
In Aalst (België) heeft de stad vier woonzorgcentra onder haar beheer. Volgens communicatiemedewerker Kathleen Bruggemans vormt stedelijke ouderenzorg een mooi tegenwicht tegen de marktwerking van particuliere zorginstellingen.
“Veel mensen vinden de stad een prettige partner voor zorg en we zijn natuurlijk geheel non-profit. We laten hiermee zien dat goede zorg voor redelijke tarieven mogelijk is. Overigens hebben we goed contact met de particuliere organisaties om ons heen, hoor.”
Gesloten wereld openen
Al een paar jaar geleden groeide bij de stad Aalst het besef dat de communicatie tussen zorgmedewerkers en familie in de ouderenzorg beter kon. Kathleen: “Een woonzorgcentrum is voor de buitenwereld erg gesloten en mensen krijgen soms de indruk dat er niets leuks gebeurt als je er eenmaal woont. Wij wilden daar iets aan doen, maar medewerkers waren er toen nog niet aan toe. Tijdens de coronapandemie is er iets veranderd. Het werd iedereen heel duidelijk hoe belangrijk communicatie in de zorg is en daarom stonden medewerkers en familie toen wél open voor de oplossing die Familienet kon bieden. We zijn op één locatie, in woonzorgcentrum Sint Job gestart en het duurde niet lang of er werd goed gebruik van gemaakt.”
Reacties
Kathleen merkt dat medewerkers het heel fijn vinden dat ze nu ook de positieve verhalen met familie kunnen delen. Ze zegt: “Het valt op dat familie vaker positieve reacties op Familienet zet. Daardoor verbetert het contact duidelijk.”
Aanvulling
Op dit moment wordt Familienet volop in WZC Sint Job gebruikt, waar men er anderhalf jaar geleden mee startte. De andere drie locaties zijn pas begonnen en moeten nog een beetje op gang komen. “Het is logisch dat mensen eerst wat voorzichtig zijn. Niet iedereen is handig met de computer, maar dat wordt vanzelf beter. Ja, Familienet is voor ons een mooie aanvulling op de zorg.”
Website: www.ocmwaalst.be